WORKSHOP 1
Effectief de circulaire transitie inzetten!

Carola Wijdoogen

Op systeemniveau wordt langzaam duidelijk wat nodig is om de circulaire transitie in te zetten, maar wat heeft een professional nodig in de dagelijkse weerbarstige praktijk van een organisatie? Onderzoek heeft aangetoond dat 7 rollen en 8 competenties nodig zijn om als 'change agent' effectief in organisaties een duurzame transitie in te zetten. Welke van deze competenties en rollen zijn nodig voor de circulaire transitie? En heb jij die in huis?

Op basis van onderzoek wordt in deze interactieve workshop gekeken welke rollen en competenties er nodig zijn om circulaire veranderingen in organisaties te realiseren. Is het hoofd, hart of juist de intuïtie leidend? Systeemdenken, goed communiceren of kunnen reflecteren? Hoe gaat het in de dagelijkse praktijk. Welke goede en slechte voorbeelden zijn er? En hoe doe je het zelf. Kan je effectiever worden? Niet alleen praten maar ook doen. 

   
WORKSHOP 2
Sustainable Development Goals realiseren = toekomstbestendig transformeren

Geanne van Arkel

Alleen door een holistisch aanpak en te leren van de natuur kun je toekomstbestendig organiseren ondernemen. Tegelijkertijd draag je dan bij aan het realiseren van een inclusieve, low-carbon, biobased en circulaire economie. Door voor de triple-transitie opgave SDG's te omarmen als zowel doel als middel kun je sneller en effectiever innoveren.

  • Het begint met ambitie, passie en purpose, maar vooral hoe krijg je anderen mee?
  • Hoe helpen de Project Drawdown klimaatoplossingen niet alleen de SDG's realiseren, maar ook jouw organisatie toekomstbestendig te maken?
  • Met wie kun je samenwerken om nieuwe business modellen te ontwikkelen die bijdragen aan zowel de energietransitie, de klimaatopgave als de circulaire economie 
   
WORKSHOP 3
De transitie naar een CO2-neutrale organisatie 

Rob van der Rijt

We gaan van de fossiele brandstoffen af om klimaatdoelen te halen. Dat betekent dat je als bedrijf of instelling energie gaat besparen, of zelf duurzame energie gaat opwekken. Zo voldoe je en passant meteen aan wet- en regelgeving plús je levert een positieve bijdrage aan minder opwarming van de aarde.

Rob van der Rijt, oprichter van het meer dan een miljoen keer geraadpleegde CO2-reductieplatform Klimaatplein.com, deelt in een interactieve sessie zijn kennis en ervaring met CO2-neutraal ondernemen. Hij beschrijft wat CO2-neutraal ondernemen is en hoe je er in vijf eenvoudige stappen zelf direct voordeel mee kunt behalen. Rob gebruikt daarbij zijn boek ‘CO2-neutraal ondernemen- zo doe je dat!’ als leidraad.  

  • Inzicht in jouw energieverbruik en CO2-uitstoot
  • Welke stappen kun je al direct zetten om te besparen?
  • Op welke wijze ga je verduurzamen?
   
WORKSHOP 4
 DRIFT - Excelleren in Transitiemanagement

 

 
WORKSHOP 5
 Het Monetaire systeem

Jan Jonker

 
   
WORKSHOP 6
Gemeente Heerde circulair

Yasemin Cegerek